Persbericht – 7 mei 2006 over gehouden Opendag

“Open dag” bij Boerke Bogers, een smakelijk succes.

Hoera! De asperge is er weer!

Bergen op Zoom – Afgelopen zondag 7 mei was het een drukke bedoeling op het erf van Boerke Bogers aan de Vossenweg 4 (tussen de Kraaijenberg en de Duintjes). Dit was in verband met de jaarlijkse “open dag” die boer Piet en zijn vrouw Jenny samen met de kinderen al enkele jaren rond deze tijd van het jaar organiseren. Dit jaar zat het weer in ieder geval goed mee. De zon schoot er dan wel bij in, maar ondanks dat deden toch zo’n 750 (vooral fietsende) bezoekers deze open dag aan.

Door Wilfred Landa

Waarom de open dag?

DCP_3794“Er is niet zomaar voor dit moment gekozen”, weet Boerke Bogers (60) te vertellen: “De eerste asperges komen weer van het land en dat moet gevierd worden. Wij doen dat al jaren op deze manier. Dit jaar voor het eerst als lid van de vereniging van aspergetelers van de Brabantse Wal. Het is bij ons op het erf toch ook een mooie plek om zoiets te organiseren. Het product komt zo van het land, direct bij de mensen. En met zo’n open dag zijn er mensen genoeg aanwezig om deze toch wel bijzondere en voor sommigen zelfs onbekende groentesoort op een leuke manier te promoten.“ Het erf van Boerke Bogers ligt langs een drukke fietsroute en tijdens deze open dag lasten veel fietsers (sommigen zelfs al traditiegetrouw) de nodige drink en plaspauze bij hun in. Op het erf had de familie een terras gecreëerd met een bar erbij. Voor de kinderen was er een grote trampoline opgesteld, en er kon ook een ritje worden gemaakt op de pony. Af en toe werd er een kijkje genomen in de grote schuur waar de landbouwmachines staan. Voor de meeste kleinere gasten een geweldige ervaring. ”Wij verwennen onze gasten met allerlei hapjes die met asperges bereid zijn. Ik heb iemand gevonden die het vervaardigen van deze hapjes graag voor mijn bezoekers wil doen. En trouwens… als ik dat zou moeten doen zou dat nooit goed komen. Zo leer IK zelfs nog eens wat nieuws kennen. <KNIPOOG> Maar het draait op het moment niet alleen om asperges. Ook aardbeien zijn er weer. Heb je ze al geproefd?” , vult boer Piet lachend aan.

Sem

DCP_3784De hapjes werden ook dit jaar ter plaatse vervaardigd door chefkok Sem Theuns uit Roosendaal, die op allerlei verschillende manieren aardbeien, aardappelen en asperges aan de man wist te brengen. De kok bleek heer en meester te zijn in het geven van workshops, want alvorens de toeschouwers het in de gaten hadden, had Sem het publiek al zelf aan het koken gekregen. Doen is de beste manier van leren lijkt Sem’s wijze les. Van deze ambitieuze en talentvolle kok kunnen we in de toekomst nog wel het één en ander verwachten. Het aanwezige publiek heeft in ieder geval met volle teugen genoten van zijn en hun eigen kookkunsten. Meer informatie over Sem Theuns kunt u vinden op www.kokenmetsem.nl

 

Asperges telen betekent een jaarlijkse periode van vroeg opstaan

DCP_3797_copyMaandagochtend kwart voor zeven. De eerste medewerkers van ‘week 2’ van de aspergeoogst komen het erf van de familie Bogers op rijden. “Wij zijn natuurlijk gewend om vroeg op te staan maar in de aspergetijd ziet de dag er ongeveer als volgt uit: Kwart voor zeven ‘s-ochtend verzamelen we op de boerderij en als we er allemaal zijn gaan we om zeven uur naar het veld. Daar staan dan in totaal met zo’n 5 à 6 mensen  om te gaan steken. Ambachtelijk werk, want het steken vergt wel wat vaardigheid.”, vertelt Piet. De asperges groeien in lange bedden die ongeveer 50 centimeter hoog zijn en in lange rijen naast elkaar liggen. “De bedden zijn van zand en moeten goed waterdoorlatend zijn. Er mogen geen grote bonken klei of leem in de grond zitten, omdat anders de asperge niet naar de oppervlakte kan groeien. Om het groeiproces te versnellen hebben we enkele weken geleden zwart plastic over de bedden getrokken, zodat het vocht niet verdampt maar vooral om de warmte van de zon goed vast te houden. Dan gaat de plant wat sneller groeien, want als het te koud is doet hij dat niet. Hier in de omgeving is de grond van oudsher uitermate geschikt om asperges te telen. Vandaar dat het ook echt ons streekgewas is. Doordat de kou zo lang heeft aangehouden dit jaar, is dit aspergeseizoen al wel een paar weken later begonnen.”, vult boer Piet nog aan.

Piet BogersNadat het plastic, om en om, van de bedden is verwijderd, neemt iedere medewerker een bed voor zijn rekening. De messen en aluminium verzamelmanden zijn verdeeld en de oude ambacht gaat van start. Met twee vingers wordt langs de asperge voorzichtig de grond weg gegraven. “Zo kun je de richting van de asperge zien en weet je waar je moet steken. Ook kun je hem zo beter vasthouden. De asperge is een tere stengel die je voorzichtig moet behandelen. Op elke meter bed zijn 3 planten geplant. Aan elke plant groeien zo’n 35 asperges. We proberen om de asperge langer dan 25 centimeter af te steken, zodat we binnen netjes het gestoken einde van de asperge nog kunnen afwerken en de asperges daarna kunnen wassen en sorteren.” Aan het eind van het bed gaan alle gestoken asperges in veilingkratten en Boerke Bogers zelf rijdt continu heen en weer, tussen de velden (hij heeft er 4)  en de boerderij, om de gestoken asperges veilig te stellen. “Asperges kunnen slecht tegen de zon en de wind. Door de zon verkleuren ze via paars naar groen en door de wind drogen ze snel uit en worden ze hard. Dan wil niemand ze meer hebben. Daarom breng ik ze zo snel als ik kan naar binnen, waar de asperges onder de beste omstandigheden kunnen worden verwerkt en bewaard”.

 

DCP_3782

Boerderijwinkel

Aan huis, aan de Vossenweg 4, heeft de familie Bogers hun boerderijwinkel ingericht. Het is een vrolijk winkeltje wat draaiende wordt gehouden door vrouw Jenny en waar allerlei verse groenten en inmiddels ook al aanverwante producten, zoals eieren, fruit en wijnen uit de regio, te koop zijn. “Het mooie aan dat winkeltje vind ik, dat het product direct van het land bij de klant terecht komt. Er zit geen lange moeilijke logistieke weg tussen mijn product en het winkeltje, waardoor de kwaliteit van het product achteruit zou kunnen gaan. Verser dan bij mij kan toch niet? Iedereen heeft daar toch recht op? Bij mij kan iedereen het in ieder geval op die manier krijgen.”, lacht Piet. Meer informatie over asperges, recepten en het bedrijf van Boerke Bogers is tegenwoordig te vinden op internet. Surf naar: www.boerkebogers.nl. Daar vertelt Boerke Bogers vast nog veel meer.